Julia Schuster 17/10 – 21/11

Andas in. Andas ute.

Öppettider 17 oktober – 21 november:
torsdag – fredag 16.00-19.00
lördagar 12.00-15.00

Julia Schusters första separatutställning i Sverige Andas in. Andas ute. visar en installation bestående av keramiska objekt, ljud och text som utforskar hur materialitet, den kreativa skrivprocessen och kroppens rörelser inåt och utåt förenas. Verket är sammanlänkat med naturen och landskapet i Bollebygd – en plats som har blivit en viktig källa för sammanhang och mening för konstnären.

Vernissage: Lördag 17 oktober, 12.00-15.00
Tänk på att hålla avstånd!

Konstnärssamtal via Instagram Live:
12 oktober kl 18.00-18.45
@boykonsthall

Julia Schuster (1989, Wien) är en tvärvetenskaplig konstnär vars primära medium är keramik, tätt följt av skriftligt och performativt arbete. Hon tog examen från Royal College of Art i London med en magisterexamen i keramik & glas 2016. Innan dess avslutade hon en BA i design vid Free University of Bozen-Bolzano i Italien (2013). 

Några tidigare utställningar inkluderar: Palinsesti (San Vito al Tagliamento, 2019); Ceramics and its Dimensions: Shaping the Future (Berlin, Ljubljana, Prag, 2018-2019), European Ceramic Context (Bornholm, 2018); British Ceramics Biennial (Stoke-on-Trent, 2017); Photo Kathmandu Biennial (Patan, 2016) och två separatutställningar på Mount House Gallery, Marlborough, Storbritannien. 

Schuster har varit residenskonstnär i Danmark, Nepal, Storbritannien, och senast i Sydkorea i studion tillhörande den berömda onggimästaren Hyangjong Oh. År 2018 tilldelades hon Future Lights in Ceramics – ambassador for European ceramics by Porzellanikon. Sedan 2019 är hon medlem i International Academy of Ceramics (IAC) och kommer snart medverka i en utställning med IAC på Beijing Guozhong Ceramic Art Museum.

Schuster har arbetat i ett antal mycket olika kulturer och länder, vilket gjort att gå ”auf die Walz” blivit en viktig metod för hennes arbete. Att “walzen”, att bege sig ut på en gesällvandring, beskriver nämligen en tradition från det medeltida där en hantverkare skulle resa runt för att lära sig från olika workshops, sammanhang och mästare. För henne är att gå ”auf die Walz” en samtida tolkning av både att lära av och bidra till olika samhällen.

För närvarande är hon baserad i Bollebygd, Sverige och Wien, Österrike.

www.juliaschuster.net
@juliaschuster_art

Bilder från vernissagen den 17 oktober 2020

Foto: Anna Carin Isaksson