De vill ge Bollebygd en konsthall

Bollebygd saknar en konsthall, tycker systrarna Sara och Maja Östebro och kompisen Dennis Delwér. Nu vill de råda bot på bristen. Men först ska de ordna en pilotutställning genom konstföreningen Teater Nu och söker fler konstnärer.

Sara och Maja Östebro bor numera i Göteborg och Dennis Delwér bor i Berlin. Alla tre är uppväxta i Bollebygd och alla tre är konstnärer. Sara är scenkonstnär, Maja pluggar smyckekonst på HDK (högskolan för design och konsthantverk) och Dennis har pluggat i Umeå. I ungdomen saknade de en arena för konsten. Systrarna är medlemmar i Teater Nu och Dennis Delwér är på väg att bli medlem. Teater Nu har funnits sedan 2007 och är i grunden en fri teatergrupp som utvecklats till ett drivhus för olika konstarter.

– Idén att starta Boy konsthall har kommit smygande under flera år, säger Sara Östebro. Men det senaste året har det blivit mer konkret och då vi pratade med Dennis visade det sig att han haft liknande tankar. Vi skulle kunna starta i Göteborg, men där finns så många liknande verksamheter ändå, så det är roligare att skapa något lokalt utifrån ett lokalt behov i Bollebygd.

Pilotutställningen ska hållas i oktober–november och konstnärer som vill medverka kan anmäla sig senast den 6 april. På scenkonstguiden.se/open-call-boy-konsthall/ finns en länk.

Utställningens tematik utgår från det sekulära samhället, med fokus på samexistens.

– Konstnärerna behöver absolut inte vara från Bollebygd, men vi vill gärna att de ska komma från en mindre ort, säger Maja Östebro. Vi planerar att låta dem tillbringa några dagar i Bollebygd i sommar för att kunna relatera till orten.

– Då man bor på en mindre ort kan man inte isolera sig på det sätt man kan göra i en stad, säger Sara Östebro. Vi vill undersöka hur olika grupper och ideologier kan leva tillsammans och använder Bollebygd för att undersöka samhället i stort.

Pilotutställningen blir en smygstart för Boy konsthall och ett sätt att undersöka hur en konstnärsdriven konsthall kan fungera i Bollebygd. Utställningen är tänkt att vara en del av GIBCA Extended (satellitprogrammet för Göteborgs internationella konstbiennal) i höst.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image.php_-1024x740.jpg
Foto: Ann Engström

Namnet Boy konsthall har sin egen historia.

– Jag jobbade som tågvärd på SJ för några år sedan. Då föll jag för stationsförkortningarna, säger Sara Östebro. Jag har faktiskt jobbat på den här linjen och sett skylten Boy från tåget då vi åkt in i Bollebygd.

Det som är minst klart just nu är platsen för konsthallen. Systrarna Östebro har undersökt olika lokaler.

– Vi vill helst att den ligger centralt så att det är enkelt att bara slinka in när man får lust och att lokalen har stora fönster, säger Maja Östebro.

De tre initiativtagarna hoppas kunna utveckla projektet vidare.

– Det händer mycket spännande i Bollebygd och vi har pratat med flera föreningar, säger Sara Östebro. Vi kommer att medverka i någon form på Pride och det kan säkert bli fler samarbeten.

Text: Anne Engström
Källa: https://www.bt.se/bollebygd/de-vill-ge-bollebygd-en-konsthall/?stopredirect