Aktuellt

September – oktober
GIBCA Extended

18 september – 5 november
torsdag – fredag 15.00-18.00
lördag 11.00-14.00

~~~~~

UTSTÄLLNINGARNA

80/20 or Familiar Grounds
18 september – 5 november

Rå linneduk täcks med tjocka lager av färg – vilka poleras blanka och sedan täcks av semitransparenta lager av grafitpulver, ett medium som registrerar själva ytans varje avvikelse och ojämnhet.

I utställningen 80/20 or Familiar Grounds undersöker konstnären 𝗟𝗮𝘃𝗶𝗻𝗶𝗮 𝗝𝗮𝗻𝗻𝗲𝘀𝘀𝗼𝗻 metoder inom restaurering och målerikonservering. Färgfragment från målningar undersöks under mikroskop, och utifrån dess färglager nås kunskap om verkets historia och om konstnärens metod. Bilderna ser ut som geologiska lager eller skikt av jord, grus och sediment som skänker kunskap om historiska skeenden. Bilderna kan också likna mystiska landskap.

Boy konsthall, Göteborgsvägen 21, Bollebygd

Foto: AnnaCarin Isaksson

~

Manifesto for Clay
18 september – 5 november

Jord
Vatten
Lera
Hud
Kropp
Arbete
Hem
Motstånd

Vem formar leran? Naturen eller krukmakarens hand?
Vår värld är i ett ständigt pågående flöde av på nytt-skapande och omvälvning, men på något sätt är leran en av få historiska konstanter under århundraden och över landmassor. Det är ett medium för både poesi och politik. Vilken roll spelar leran i denna tid av ständig förändring? Har leran en framtid, eller är den rent av futuristisk?

Manifesto for Clay är ett undersökande samarbete mellan konstnärerna 𝗝𝘂𝗹𝗶𝗮 𝗦𝗰𝗵𝘂𝘀𝘁𝗲𝗿 och 𝗔𝗿𝗶𝗷𝗶𝘁 𝗕𝗵𝗮𝘁𝘁𝗮𝗰𝗵𝗮𝗿𝘆𝘆𝗮. Samtalen mellan denna duo har resulterat i en platsspecifik utställning på platsen där det gamla tegelbruket i Bollebygd låg en gång i tiden.

Tegelbruksvägen 1, Bollebygd

Från vänster, Julia Schuster och Arijit Bhattacharyya.
Foto: AnnaCarin Isaksson

~~~~~

Kika in konstnärerna:
Lavinia Jannesson
Julia Schuster
Arijit Bhattacharyya


3 oktober
Synvändor i Sjuhärad

Åk på söndagsutflykt tillsammans med Art Center Sjuhärad! 

Vi gräver uppåt – hur har materialen från jorden format oss? Vi samtalar med leran, bearbetar linet, kramar ullen och spinner nät mellan dåtid och framtid.

Dagen börjar i Bollebygd och avslutas i Rydal. Som besökare tar du dig själv mellan platserna. Du väljer själv vilka programpunkter du tar del av, och är fri att utforska pågående utställningar i egen takt om så önskas. 

Vill du boka ett matpaket? Det är helt gratis och då ingår det kaffe, fika och lunch. Anmälan krävs! Boka ditt matpaket här

PROGRAM – SYNVÄNDOR I SJUHÄRAD

3 oktober, 10.00-16.00

→ Tegelbruksvägen 1, Bollebygd

10.00 

Fika finns serverat till de som beställt matpaket. 

10.15-10.45

Guidad visning av utställningen Manifesto for Clay (Julia Schuster och Arijit Bhattacharyya). 

11.00-12.00

Taktil prova på-session. Mer information kommer snart!

→ Boy konsthall, Göteborgsvägen 21, Bollebygd

11.30-11.40

Introduktion till utställningen 80/20 or Familiar Ground (Lavinia Jannesson). 

→ Rydals museum, Boråsvägen 237, Rydal

12.30-13.30 

Lunch för de som beställt matpaket. Lunchen hämtas i receptionen. 

13.30

Samling utanför entrén till Rydals museum för gemensam vandring till Viskan där vi kommer ta del av ett ljudverk av konstnären Isak Eldh. 

14.00

Vandringen fortsätter sedan under ledning av Linnéa Larsson från Drömfabriken – Det andra väveriet. 

14.30 

Guidad visning av utställningen Justice, Freedom & Bread – Tales from the Global Textile Industry (Alke Schmidt), samt visning av film från Nycirkusfestivalen 2021.

15.00

Vi besöker Internationellt Vävcenter som ligger längst upp i huset. Där får vi träffa nuvarande residenskonstnär Vera Syversætre Johannessen som berättar om sitt arbete med kräppbindningar i lin. Vi får även möjlighet att kolla in utställningen Svart, vitt och en färg.


Dagen görs av Art Center Sjuhärad, ett nätverk som verkar för ett levande kulturliv i Sjuhärad, där kunskap och resurser delas. Nätverket består av Boy konsthall, Drömfabriken – det andra väveriet, Internationellt Vävcenter Sjuhärad, Nycirkusfestival Rydal och Rydals museum. 

Programmet är en del av GIBCA Extended, ett publikt program som visar bredden i Västra Götalands samtidskonstscen. Genom samverkan synliggörs och stärks samtidskonstens infrastruktur i regionen.

Bild: Nadja Raunegger